Alergeny
Podle platného nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, se musí každý zákazník či spotřebitel dozvědět, zda se v potravině (v pokrmu) vyskytují nějaké alergeny. Toto nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Od tohoto data je školní jídelna povinna informovat strávníky o výskytu alergenu v konkrétním pokrmu a tuto informaci podat dříve, než je tento pokrm vydán.
Alergickou reakci mohou vyvolat všechny potraviny, nicméně zákon stanovuje pouze 14 potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Jsou to:
1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut) a výrobky z nich
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. podzemnice olejná - arašídy a výrobky z nich
6. sójové boby a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj včetně laktózy
8. skořápkové plody (lískové, vlašské, kešu, pekanové a para ořechy, mandle, pistácie, makadamie) a výrobky z nich
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena a výrobky z nich
12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO₂
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich
V naší školní jídelně bude přítomnost alergenů v pokrmech, včetně seznamu všech alergenů, vyznačena přímo na jídelním lístku umístěného v jednotlivých šatnách a na webových stránkách školky. Za každým pokrmem bude následovat číslice znázorňující konkrétní alergen. Tento alergen bude přenesen ze surovin použitých při výrobě pokrmu.